WODOROWY TEST ODDECHOWY

O badaniu

W przychodni PRIMA Warszawa Ochota Wodorowy test oddechowy jest nieinwazyjnym badaniem, stosowanym w diagnostyce bólów brzucha, przy nadmiernej ilości gazów w jamie brzusznej, wzdęciach, biegunkach, zaparciach, dolegliwościach, które mogą być spowodowane przerostem bakteryjnym w jelitach, a także złym wchłanianiem lub nietolerancją węglowodanów (laktozy, fruktozy, sacharozy), które mogą powodować nadmierną, nieprawidłową fermentację w jelitach z wytwarzaniem gazów, których głównymi składnikami są wodór i metan. Organizm ludzki nie wytwarza wodoru. Jego obecność w jelitach jest wynikiem fermentacji węglowodanów spowodowanej działaniem bakterii. Poprzez układ krwionośny wodór przenika do pęcherzyków płucnych i jest wydalany na zewnątrz przez układ oddechowy. Wykrywanie obecności wodoru i oznaczenie jego stężenia w wydychanym powietrzu umożliwia urządzenie o nazwie Gastrolyzer. Test pozwala wykryć stężenie wodoru w wydychanym przez pacjenta powietrzu, który powstaje w wyniku fermentacji (w przypadku zaburzeń trawienia) w jelicie cienkim i grubym. Test wykonywany jest również w przypadku podejrzenia Zespołu Jelita Drażliwego, jeśli lekarz podejrzewa nadmierny rozrost flory bakteryjnej. Uważa się, że powyższe dolegliwości trwające powyżej 3 miesięcy o zmiennym nasileniu są wskazaniem do wykonania wodorowego testu oddechowego.

Jakie są wskazania do wykonania badania?

  • nietolerancja laktozy, fruktozy, nietolerancja innych cukrów
  • bóle brzucha, wzdęcia, biegunki, zaparcia, dyskomfort w jamie brzusznej
  • podejrzenie nietolerancji lub zaburzenia trawienia cukrów
  • podejrzenie zespołu jelita drażliwego i przerostu flory bakteryjnej jelita cienkiego (SIBO)
  • poczucie nadmiernej ilości gazów w jamie brzusznej

Jak przebiega badanie?

Pacjent nabiera wdech zatrzymuje powietrze na około 15 sekund, a następnie wydycha do specjalnej próbówki. Pacjent spożywa odpowiedni cukier – laktozę, glukozę, fruktozę czy laktulozę (w przypadku oceny SIBO). Następnie pobiera się próbki powietrza wydychanego pacjenta w określonych odstępach czasowych, aż do 3 godzin po wypiciu płynu, w celu oceny stężenia wodoru.

Jak wygląda przygotowanie do badania?

Na 4 tygodnie przed badaniem:

  • Nie należy przyjmować antybiotyków
  • Nie należy poddawać się badaniu kolonoskopii,
  • Nie należy poddawać się fluoroskopii
  • Na rzetelny wynik badania ma wpływ biegunka infekcyjna, dlatego test wykonaj przynajmniej miesiąc po wyleczeniu

Na 2 tygodnie przed badaniem:

Nie należy przyjmować inhibitorów pompy protonowej oraz antagonistów receptora H2 (np. Omeprazol, Lanzoprazol, IPP, Dexilant, Prokit, Ranitydyna, Famotydyna)

Na 7 dni przed badaniem:

  • Nie należy przyjmować środków zagęszczających ani rozluźniających stolec
  • Nie należy przyjmować witamin ani suplementów zawierających fruktozę jako środek aromatyzujący albo laktozę jako wypełniacz
  • Nie należy przyjmować suplementów błonnika, Immodium ani PeptoBismolu
  • Należy unikać przyjmowania prebiotyków i probiotyków,

Na 3 dni przed badaniem:

  • Należy unikać produktów mlecznych z laktozą, owoców, warzyw
  • Przerwać stosowanie środków przeczyszczających (z laktulozą)

Na 24 godziny przed badaniem:

  • Ostatni posiłek (niezbyt obfity, nie zawierający błonnika) zjeść co najmniej 14 godzin przed rozpoczęciem badania, nie spożywać produktów takich jak: cebula, por, czosnek, kapusta, fasola, marynowane lub kiszone warzywa
  • Można pić tylko wodę niegazowaną (unikać mleka i soków owocowych)
  • Należy wstrzymać się od palenia tytoniu, żucia gumy, stosowania leków przeczyszczających

Na 12 godzin przed badaniem:

Nie przyjmować żadnych pokarmów na co najmniej 12 godzin przed badaniem. Ostatni posiłek (niezbyt obfity, nie zawierający błonnika). Pić tylko niegazowaną wodę. W dniu badania nie przyjmować lekarstw. Zabrać ze sobą na badanie wszystkie przepisane przez lekarza produkty lecznicze.

Produkty niedozwolone:

  • ziarna zbóż i przetwory zbożowe
  • mleko i produkty mleczne
  • owoce i przetwory owocowe
  • warzywa
  • marynowane lub kiszone warzywa
  • orzechy, nasiona i rośliny strączkowe
  • wszystkie produkty zawierające syrop kukurydziany i wysokiej zawartości fruktozy, produkty bezcukrowe, keczup, miód, musztarda itp.

Przykładowe produkty dozwolone:

  • pieczony lub grillowany kurczak, indyk lub ryba z małą ilością soli
  • biały ryż gotowany na parze
  • jajka
  • woda
  • kawa czarna
  • herbata czarna
  • sól
  • tofu
  • komosa ryżowa (quinoa)
  • mięso (bez przetworzonych produktów np. kabanosy, szynka ZABRONIONE).

W dniu badania:

  • Należy być na czczo
  • Nie należy palić ani żuć gumy
  • Nie wykonywać ćwiczeń gimnastycznych
  • Na dwie godziny przed rozpoczęciem testu można umyć zęby

Uwaga!

Jeśli pacjent jest diabetykiem i przyjmuje odpowiednie lekarstwa albo cierpi na chorobę, na którą może mieć wpływ zastosowana dieta lub nieprzyjmowanie pokarmów, należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Bezwzględnym przeciwwskazaniem do wykonania testu jest stwierdzona lub podejrzewana (posiłkowa) hipoglikemia oraz stwierdzona lub podejrzewana dziedziczna nietolerancja fruktozy (przeciwwskazanie do testu na nietolerancje fruktozy)
POMIĘDZY TESTAMI WODOROWYMI NALEŻY ZACHOWAĆ 7 DNIOWY ODSTĘP.

Umów się na wodorowy test oddechowy

Zadzwoń: 22 629 59 07, 600 385 617

lub wypełnij formularz:

    Zapoznałam(-em) się z Informacjami na temat przetwarzania danych osobowych w Przychodni Prima